Gyakorló ápoló

tananyagok

S

 • Salpingo-oophorectomia Ejtsd: szalpingo-ooforektómia. A petevezetékek és a petefészkek műtéti eltávolítása.
   
 • Second-look műtét Ejtsd: szekönd-luk. Angol kifejezés, jelentése: második megtekintés. Az elsődleges kezelést követő sebészeti beavatkozás, amely során megnézik, hogy maradtak-e rákos sejtek a hasban.
   
 • Sejt Cella. A sejtek olyan egységek, melyek együttesen alkotják a testszöveteket. Valamennyi élőlény egy vagy több sejtből épül fel.
   
 • Sentinel nyirokcsomó biopszia Az eljárás során festéket vagy radioaktív anyagot fecskendeznek be a daganat mellé. Ez az anyag a sentinel (őrszem) nyirokcsomó(k)ba áramlik (nagy valószínűséggel ezek az első olyan nyirokcsomók, amelyekbe a rák az elsődleges daganatból szóródott.) A sebész a festék alapján, vagy egy gamma-kamera segítségével látja, melyik (melyek) a sentinel nyirokcsomó(k) és eltávolítja az(oka)t, hogy leellenőrizzék, van-e bennük daganatsejt.
   
 • Síkosító Lubrikáns. Olajos vagy csúszást elősegítő anyag.
   
 • SIL {Squamosus Intraepithelialis Laesio} Ejtsd: szkvamózus intraepitéliális lézió. A méhnyak felszínének squamosus sejtjeiben kialakuló kóros növekedés általános megfogalmazása. A sejtekben létrejövő elváltozást enyhe és súlyos szöveti elfajulásnak nevezik, attól függően, hogy mennyire érinti a folyamat a méhnyakat és mennyire látszanak kórosnak a sejtek.
   
 • Spekulum Méhtükör. Olyan eszköz, amelyet valamely testnyílás tágítására használnak, a könnyebb betekintés érdekében.
   
 • Spermabank A férfiak spermájának lefagyasztása későbbi felhasználás céljából. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a férfiaknak a nemzőképesség elvesztése után is lehessenek gyermekeik.
   
 • Spermavétel Az orvos egy finom tű, a biopsziás pisztoly vagy más eszköz segítségével spermát távolít el a nemi szervekből (a herékből vagy a mellékherékből).
   
 • Squamosus sejtes carcinoma Ejtsd: szkvamózus sejtes karcinóma. A squamosus sejtekben kezdődő rák. A squamosus sejtek vékony, lapos sejtek, a halpikkelyekhez hasonlítanak. Squamosus sejtek találhatóak a bőrfelszínen, az üreges szerveket bélelő szövetekben, a légutakban és az emésztőcsatornában. Epidermoid carcinomának is nevezik.
   
 • Stabil vérkészítmények Ipari körülmények között előállított vérkomponens alapú gyógyszerek.
   
 • Stádium {staging} A daganat előrehaladottságának jellemzésére használt fogalom. Ha a diagnózis rák, az orvosnak meg kell állapítania az elváltozás stádiumát (vagy kiterjedését), mert ennek segítségével tervezi meg a kezelést, s ennek érdekében további vizsgálatokat írhat elő. A stádiumbeosztás gondos kísérlet nemcsak a rákos szövet kiterjedésének, hanem annak megállapítására is, vajon tovább is terjedt-e (áttétet képzett-e), és ha igen, a test mely részeibe.
   
 • Stádiumbeosztás Különböző orvosi és laborvizsgálatok elvégzése annak megállapítására, mely területekre terjed ki a betegség a szervezetben, különös tekintettel az eredeti helytől távoli terjedésre (metasztázisokra).
   
 • Stomatitis {sztomatitisz} Ejtsd: sztomatitisz. A szájnyálkahártya fájdalmas, fekélyes gyulladása.
   
 • Stróma sejtes daganatok Stroma tumorok. Valamely szerv támasztó-kötőszöveteiből kialakuló daganat.
   
 • Struma {golyva} A pajzsmirigy megnagyobbodása, ami előfordulhat normális hormontermelés mellett (euthyreoid struma) vagy megváltozott hormontermelés mellett, például ha megnő a pajzsmirigy-hormon igény. (pubertás, terhesség, climax, stb)
   
 • Subglottis Ejtsd: szubglottisz. A gége alsó szakasza, amely a hangszalagok alatti területtől a légcső felső végéig terjed.
   
 • Sugárkezelés {radioterápia, besugárzás} Radioaktív sugárral végzett kezelés (besugárzás), amelynek célja a daganat elpusztítása. Nagy energiájú röntgen-, neutron- és más típusú sugárzást alkalmaznak a ráksejtek elpusztítására és a daganat méretének csökkentésére. A besugárzás jöhet egy testen kívüli gépből (sugárkezelés külső sugárforrásból) vagy radioizotópoknaknevezett anyagokból. A radioizotópok sugárzást bocsátanak ki, ezeket a daganatba vagy a daganat mellé, illetve a daganatsejteket tartalmazó terület közelébe helyezik. Ezt a típusú irradációs terápiát belső sugárkezelésnek, implantációs irradiációnak, szövetközi besugárzásnak vagy rövidterápiának (brahiterápia) nevezik. A szisztémás sugárkezelés során radioaktív anyagokat alkalmaznak, ilyenek a radioaktív anyaggal jelzett, ún. monoklonális antitestek, amelyek a keringéssel a test minden részébe eljutnak. A sugárterápiát más néven radioterápiának is nevezik.
   
 • Sugárkezelés mellékhatások A sugárterápia - akárcsak a kemoterápia - mind az egészséges, mind a rákos sejtekre hat. A mellékhatások leginkább a kezelés dózisától és a besugárzott testrésztől függnek. Gyakori mellékhatás a fáradtság, a bőrelváltozások a besugárzott területen, az étvágytalanság, a hányinger és a hasmenés.
   
 • Sugárterápiás onkológus Radioterapeuta. A radioterépia módszereit ismerő és szakszerűen alkalmazni tudó szakorvos (sugárterápiás onkológus).
   
 • Súlyos káros esemény Sejtek, szervek, szövetek és vérkomponensek gyűjtésével, vizsgálatával, a vérkészítmények előállításával, tárolásával és elosztásával kapcsolatban fellépő bármely olyan kedvezőtlen esemény, amely a recipiensek halálához vezethet, vagy életveszélyt, maradandó károsodást eredményezhet, illetve amely gyógyintézeti kezelést igényel, betegséghez vezet, vagy az ellátást meghosszabbítja.
   
 • Súlyos szövődmény A beültetés, a vér és vérkomponensek transzfúziójával kapcsolatban fellépő olyan nemkívánatos reakció a recipiens szervezetében, amely halálhoz vezet, vagy életveszélyt, maradandó károsodást eredményez, illetve amely gyógyintézeti kezelést igényel, betegséghez vezet, vagy az ellátást meghosszabbítja.
   
 • Supraglottis Ejtsd: szupraglottisz. A gége felső szakasza, a hangszalagok feletti terület, itt található a gégefedő (epiglottisz) is.
   
 • Száraz orgazmus A szexuális izgalom csúcspontja ondókilövellés nélkül.
   
 • Szegmentális mastectomia A rák és a daganat körüli emlőszövetek eltávolítása, valamint a daganat alatti mellkasi izmok borításának eltávolítása. Általában a hónalj alatti nyirokcsomók egy részét is eltávolítják. Néha parciális mastectomiának is nevezik.
   
 • Szekunder Másodlagos (a daganat eredeti kiindulási helyétől eltérő megjelenése).
   
 • Szigmoidoszkópia A szigmoszkópnak nevezett, fényforrással ellátott műszer segítségével az orvos betekint a végbélbe és a vastagbél alsó szakaszába (a szigmabélbe), továbbá polipokat vagy más szövetet távolíthat el mikroszkópos vizsgálat céljára.
   
 • Szisztémás A teljes testet érintő.
   
 • Szisztémás kezelés Olyan kezelés, melynek során a vérpályába jutó anyagok a test bármely részében lévő daganatsejteket elérik, és kifejtik rájuk hatásukat.
   
 • Szklerózis multiplex A központi idegrendszeri idegrostokat körülvevő velőhüvely, a mielin, több gócban történő károsodásával majd pusztulásával járó betegség, mely rendszerint fiatal felnőtteknél jelentkezik. A betegség a mozgató, érző és vegetatív pályákat egyaránt károsítva, változatos tüneteket okoz. A tünetek jellege és súlyossága betegenként igen változó. A beteg állapota előre kiszámíthatatlanul javulhat vagy rosszabbodhat.
   
 • Szonogram A test egyik belső területének számítógép segítségével létrehozott képe; úgy alakul ki, hogy a hanghullámok visszaverődnek a szervekről és más szövetekről. Ultraszonogramnak vagy ultrahangnak is nevezik.
   
 • Szőrtüsző A bőr felszínén található mélyedések vagy nyílások, ezeken keresztül nőnek ki a szőrszálak.
   
 • Szövet Az emberi test alkotórészeinek csoportja. Megkülönböztetünk pl. hámszövetet (ilyen a bőr, a nyálkahártya), csontszövetet, kötőszövetet stb.
   
 • Szövődmények Valamilyen betegség kezelésekor, gyógyulásakor kialakuló egyéb elváltozás, ami kialakulhat a kezelés kapcsán, de akkor is ha a betegséget nem kezeljük. Például cukorbetegségben előbb-utóbb vesebetegség alakulhat ki. Vagy például ha valaki tartósan ágyban fekszik akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy tüdőgyulladást kap.
   
 • Sztóma A műtét során a vastagbél daganatos szakaszát meghatározott méretű biztonsági zónával együtt eltávolítják, és azonnal vagy egy későbbi során helyreállítják a bél folytonosságát. Ha a végbélnyílást nem lehet megmenteni, a hasfalon úgynevezett sztómát, vendégnyílást (a görög sztóma szó szájadékot jelent) készítenek. A sztómával való együttélést, a sztóma ápolását az erre a célra kiképzett szakszemélyzet tanítja meg a betegnek.
   
 • Szűrés Olyan orvosi vizsgálat, amelynek célja egy addig nem ismert, rendszerint panaszt még nem okozó betegség felderítése.

T

 • T-sejt {T-limfocita} A fehérvérsejtek egyik típusa, amely a vírusfertőzött, az idegen és a rákos sejteket támadja meg. Ezenkívül az immunválasz szabályozásában fontos anyagokat termel. A T-limfociták (T-sejtek) a csecsemőmirigyben termelődnek, ahol megtanulják, a saját és az idegen elkülönítését. Csak azok a T-limfociták válhatnak éretté és hagyhatják el a csecsemőmirigyet, amelyek tolerálják a szervezet saját azonosító molekuláit. A tanulással egybekötött érési folyamat nélkül a T-limfociták megtámadhatnák a szervezet saját sejtjeit és szöveteit. Az érett T-limfociták a másodlagos nyirokszervekben (pl. a lépben), a csontvelőben és a nyirokcsomókban képződnek és raktározódnak. A véráramban és a nyirokrendszerben keringve idegen vagy kóros sejtek (pl. baktérium vagy vírusfertőzött sejtek) után kutatnak. A T-limfociták megtámadhatják az idegen vagy kóros sejteket. A T-limfocitáknak különböző típusai vannak: A Killer (citotoxikus, ölő) T-sejtek a sejtfelszíni antigéneket felismerve az idegen vagy kóros sejtekhez kötődnek, majd a sejthártyán lyukakat ütve enzimeket juttatnak az idegen sejtbe, és elpusztítják azt. A T-helper sejtek segítenek a B-limfocitáknak az idegen antigének felismerésében és az antitest-termelésben. A T-helper sejtek a citotoxikus T-sejteket is segítik az idegen vagy kóros sejtek elpusztításában. A Szupresszor T-sejtek az immunválasz befejezését elősegítő anyagokat termelnek. Néha a T-limfociták - megmagyarázatlan okokból - elveszítik a saját/idegen felismerés képességét, vagy eleve nem rendelkeznek e funkcióval. Autoimmun betegség keletkezik, amelyben a szervezet saját szöveteit támadja meg.
   
 • Tartály Kis, műanyag vagy fémtartó, amelyet műtéti úton a bőr alá helyeznek, és egy centrális vénás katéterhez kapcsolnak. Speciális tű segítségével vér vagy folyadék juttatható a testbe vagy abból ki a tartályon keresztül.
   
 • TBC Tuberkulózis. A tuberkulózis baktérium okozta fertőző betegség, rendszerint a tüdőt érinti de más szervekben is jelentkezhet (pl. csont, vese stb.).
   
 • Teljes vér Egyszeri véradásból származó vér, amely a vér valamennyi komponensét tartalmazza. A tejes vérből transzfúziós célra standard előállítási technológiával vérkészítmény készül.
   
 • Termográfia A test külömböző részei által kibocsátott hő mérése. Infravörös sugarakra érzékeny film segítségével fényképezik a testet. A termográfiát a ciszták és tumorok korai felfedezésére használják.
   
 • Tesztoszteron A férfi nemi jelleg kialakulásáért és fenntartásáért felelős hormon.
   
 • Thoracocentesis (Ejtsd: torakocentézis.) A mellkasfalon tűvel vagy más hasonló eszközzel történő áthatolás mintavétel céljából.
   
 • Thoracotomia (Ejtsd: torakotómia.) A mellkas sebészi úton történő megnyitása.
   
 • Thrombocytakoncentrátum Teljes véregységek feldolgozásából vagy aferézis útján előállított thrombocytaszuszpenzió.
   
 • Totális (teljes) mastectomia Az emlő eltávolítása. Egyszerű mastectomiának is nevezik.
   
 • Totális androgénblokád Férfi hormonok (androgének) kiiktatására szolgáló terápia, melyet műtéti úton, hormonterápiával vagy kombinációs terápiával érhetnek el.
   
 • Totipotens őssejt Az összes (embrionális és extraembrionális) szövet és szerv létrehozására képes. Totipotens sejtnek tekintjük a megtermékenyített petesejtet.
   
 • Trachea Légcső
   
 • Tracheoesophagealis punkció Ejtsd: tracheoözofageális. A sebész által készített, a nyelőcsövet és a légcsövet összekötő, apró nyílás, amelyen egy szelepet helyez el. A szelep biztosítja, hogy a táplálék ne kerüljön a légcsőbe, a levegő viszont bejusson a nyelőcsőbe, így biztosítja a nyelőcsőbeszéd feltételeit. Lásd még nyelőcsőbeszéd.
   
 • Tracheotómia Műtéti eljárás, amelynek során mesterséges nyílást képeznek a légcső és a külvilág között. Magát a nyílást tracheotómiás nyílásnak nevezik.
   
 • Tracheotómiás kanül 5-7,5 cm hosszú, hajlított, fém- vagy műanyag cső, amelyet a tracheotomiás nyílásba vagy a tracheosztómába helyeznek, feladata a tracheotomiás nyílás vagy sztóma nyitva tartása.
   
 • Tracheotómiás szelep Kb. 1,5-4 cm hosszú műanyagcső, amelyet a tracheosztómába helyeznek, feladata a levegőáramlás irányítása, a laringektomizált beteg beszédjének elősegítése.
   
 • Transzfúzió {vérátömlesztés} Vérátömlesztés, vér, vérplazma, vérlemezke készítmény bejuttatása gyógyítómegelőző céllal a recipiens érrendszerébe/keringésbe.
   
 • Transzrektális ultrahangvizsgálat A prosztata - nagysága és anatómiai elhelyezkedése miatt - jól vizsgálható a végbélbe vezetett ultrahang-vizsgálófejjel. Ezt a vizsgálatot alkalmazzák műtét utáni kontrollvizsgálatra, valamint a prosztatarák szűrésére is.
   
 • TSH {Thyreoidea stimuláló hormon} A hypophysis (agyalapi mirigy) elülső lebenye által termelt glükoprotein, a thyroid-stimuláló hormon (TSH) serkenti a pajzsmirigy hormonok szintézisét és kiválasztását.
   
 • Tumor Túlzott sejtosztódás eredményeképpen létrejövő rendellenes szövetszaporulat (daganat). A tumorok semmilyen hasznos funkcióval nem bírnak. Lehetnek benignusak (jóindulatuak,nem rákos természetűek)vagy malignusak (rosszindulatúak, rákosak).
   
 • Tumor debulking {tumor dibalking} Ejtsd: tumor dibalking. A műtét során a lehető legnagyobb mennyiségű daganat eltávolítása.
   
 • Tumor marker Olyan a vérben, vagy más testnedvben lévő anyagok, melyek rosszindulatú rákos sejtekhez kapcsolódó reakció során képződnek. Vizsgálatuk alapján felismerhető a szervezetben lévő rákos elváltozások jelenléte. Szeretnél többet tudni? (PDF) ..
   
 • Tumormarker Olyan anyag, amely időnként a szokásosnál nagyobb mennyiségben található a vérben, más testnedvekben vagy szövetekben. Valamilyen rákos daganat jelenlétére utal a szervezetben. A tumormarkerek közé tartozik például a CA 125 (petefészekrák), a CA 15-3 (emlőrák), a CEA (a petefészek, a tüdő, az emlő, a hasnyálmirigy és a gyomor-bélrendszer rákos folyamatai), a PSA (prosztatarák). A tumormarkereket biológiai markereknek is nevezik.
   
 • TURP {Transurethal Resection of the Prostate} Transzuretrális prosztatareszekció. A prosztata szövetének egy részét eltávolító műtéti beavatkozás, melyet a húgycsövön felvezetett eszközzel hajtanak végre.
   
 • Tüdőgyulladás A tüdő rendszerint kórokozó (pl. baktérium, vírus stb.) által okozott gyulladásos betegsége.
Az oldalt szerkeszti

      Priska Márta